European Solidarity Corps (ESC)

European Solidarity Corps (ESC) Programı Nedir?

“European Solidarity Corps (ESC)” veya Türkçe adıyla “Avrupa Dayanışma Programı (ADP)” Avrupa Birliği tarafından 2019 yılında uygulanmaya başlanılan yeni gönüllülük ve dayanışma programıdır. Bu program kapsamında 18-30 yaş (bu yaşlar dahil) arasındaki gençler herhangi bir AB ülkesinde 2 haftadan 12 aya kadar gönüllülük programlarına katılabilirler.

 

Kimler ESC’ye Başvurabilir?

ESC gönüllülük projeleri için yabacı dil bilme, öğrenci olma veya üniversite mezunu olma vb. hiçbir şart bulunmamaktadır. Tek şart faaliyetin başladığı gün itibari ile 18-30 yaş (bu yaşlarda dahil) aralığında olunmasıdır. İnternet üzerinden hazırlanacak Europass formatındaki İngilizce bir CV ile tüm projelere başvuru yapılabilir.

 

Hiç Dil Bilmeyenler de ESC Yapabilir Mi?

Evet, ESC’ye katılmak için İngilizce, gideceğiniz ülkenin dili ya da başka bir dili bilme koşulu yoktur. Ancak gittiğiniz ülkede iletişim sorunu yaşamamak için en azından derdinizi anlatacak kadar İngilizce bilmeniz sizin yararınıza olacaktır.

 

Engelli Bir Gencim, ESC Yapabilir Miyim?

Engellilerin ESC programına katılmasında bir engel yoktur. Hatta engelli gençlerin katılımı ESC’nin öncelikleri arasındadır. Engelli genç yalnız başına gidebilecek durumda değilse refakatçisinin masrafları da tümüyle karşılanır.

 

Türk Vatandaşı Değilim, ESC Yapabilir Miyim?

Evet, ancak vize işlemlerini kendi ülkenizde yürütmeniz gerekecektir.

 

Çifte Vatandaşım Bu Bir Avantaj Mıdır?

Evet, yasal olarak Türkiye’de yaşıyor olmanıza karşın Türkiye pasaportunun yanı sıra eğer AB üyesi bir ülkenin pasaportuna da sahipseniz, vize alma sorunu yaşamadan ESC projelerine katılabilirsiniz.

 

İki Arkadaş ESC Kapsamında Aynı Projeye Gidebilir Miyiz?

Teknik olarak olanaklı olmasına karşın, ev sahibi kuruluşlar genellikle aynı ülkeden 2 genci projelerine kabul etmek yerine farklı ülkelerden gönüllüleri almayı tercih etmektedirler.

 

Hangi Ülkelere Gidebilirim?

27 Avrupa Birliği (AB) üyesi ülke, üye olmayan 7 program ülkesi (4 EFTA ülkesi, Birleşik Krallık ve Türkiye ile birlikte aday ülke konumundaki Kuzey Makedonya), 22 AB ülkesine komşu ortak ülke ile program kılavuzunda yer alan diğer ülkelerden herhangi birine gidebilirsiniz.

 

Türkiye’de ESC Yapabilir Miyim?

T.C. vatandaşı olarak kendi ülkenizde ESC yapamazsınz.

 

Kaç Kez ESC Yapabilirim?

ESC programında gönüllülük projeleri ikiye ayrılmaktadır. Bunlar kısa dönem (seyahat süresi hariç 14-59 gün) ve uzun dönem (seyahat süresi hariç 2-12 ay) gönüllülük projeleridir.

Her gencin sadece 1 kısa dönem + 1 uzun dönem gönüllülük projesi hakkı vardır. Bu haklar kullanıldıktan sonra artık ESC’ nin gönüllülük projelerine katılmak mümkün değildir. Eğer ilk olarak uzun dönemli bir ESC’ gönüllülük projesine katılınırsa, o zaman kısa dönem hakkınızı da kullanmadan bu programdan yararlanma hakkı sona erer.

 

Yaz Döneminde 2-3 Aylık Kısa Dönem ESC Yapabilir Miyim?

Evet, uygun proje bulup kabul alınabilirse yapılabilir.

 

Hangi Tarihlerde Başvuru Yapabilirim?

ESC programına yılın her günü başvuru yapılabilir.

 

Başvuru İçin Ne Yapmalıyım?

Öncelikle European Youth Portal’a (Avrupa Gençlik Portalı) kayıt olmak gerekmektedir. Kayıt işlemlerinizi tamamladıktan sonra portal üzerinden projeler listesine erişerek başvuru tamamlanmalıdır.

 

Gönüllüye Hangi Destekler Sağlanıyor?

ESC projeleri kapsamında gönüllülere; seyahat, konaklama, yemek, yerel ulaşım, sağlık sigortası, vize desteği, dil eğitimi desteği ve cep harçlığı desteği sunulabilmektedir. Bu desteklerin nasıl karşılanacağı ve içeriğinin nasıl olacağı projenin, ev sahibi kurumun ve gideceğiniz ülkenin koşullarına göre değişebilmektedir. Bu nedenle projeye kabul edilmeden önce desteklerin detaylarını ev sahibi kurumdan (örneğin Skype mülakatı sırasında) öğrenmeniz tavsiye edilir.

 

Gönüllü Arayan Projelerini Nereden ve Nasıl Bulabilirim?

http://europa.eu/youth/volunteering/project_en adresindeki arama motorundan tüm ülkelerdeki projelere ulaşabilirsiniz. Bu arama motorunda ülkeye, süreye, çalışma türüne ve başlangıç tarihine göre proje arayabilirsiniz. Başvuru aşaması gönüllüler tarafından bireysel olarak yürütülmektedir.

 

Ev Sahibi Kurumların Kabul Ölçütleri Nelerdir?

Ev sahibi kuruluşların gönüllüden bekledikleri, genellikle projenin içeriğine yönelik motivasyonlar ile örtüşmektedir. Bu anlamda yazacağınız motivasyon mektupları önemlidir. Bunun dışında belli özelliklere sahip gönüllü arayan ev sahibi kuruluşlar ise aranılan niteliklere en uygun olan adayını seçmek isterler. Örneğin gençlere spor eğitimi vermek için gönüllü arayan bir ev sahibi kurum, lisanslı bir sporcuyu tercih eder. Spor alanında bir yeteneğiniz, başarınız, lisansınız yoksa bu projeye kabul edilme şansınız düşüktür.

 

Vize Konusunda Yardımcı Oluyor Musunuz?

European Solidarity Corps projesi kabul edilen gençler, kabul mektuplarıyla bireysel olarak vize başvurularını yapmaktadırlar.

 

Kaç Tane Projeye Başvurabilirim?

Sizi kabul edecek bir ev sahibi kuruluş bulana kadar istediğiniz sayıda başvuru yapabilirsiniz.

 

ESC Sırasında Nerede Konaklayacağım?

ESC programı için standart bir konaklama şekli yoktur. Bir ailenin yanında kalabileceğiniz gibi, yurtta ya da o kuruluştaki diğer gönüllülerle birlikte bir evde de kalabilirsiniz. Konaklama şekli ev sahibi kuruluşlara ve projenin onaylanmış bütçesine göre değişmektedir.

 

ESC Sırasında Ne Kadar Cep Harçlığı Alacağım?

Cep harçlığı ülkelerin ekonomik durumlarına göre belirlenmekte ve ülkeden ülkeye değişiklik göstermektedir.

 

ESC Esnasında Boş Zamanlarımda Başka Bir İşte Çalışabilir Miyim?

European Solidarity Corps sırasında kesinlikle ücretli bir işte çalışılamaz.

 

ESC Sırasında Rahatsızlanırsam Ne Yapacağım?

European Solidarity Corps’a katılan bütün gönüllüler program kapsamında sigortalanır.

 

ESC Gönüllülük Projelerine Başvuru İçin Ücret Ödemem Gerekli Mi?

ESC ücretsiz bir programdır. Başvuran gençlerden hiçbir ücret alınmaz.

 

ÖNEMLİ NOT: Bu belge European Solidarity Corps Programı hakkında sıkça sorulan sorulardan yola çıkılarak gönüllü olmak isteyen gençlerin sürecini kolaylaştırmak ve bilgilendirme yapmak amacıyla yayınlanmıştır. ESC ile ilgili tüm şartlar ve hükümler Erasmus+Program Rehberinde yer almaktadır. Daha detaylı bilgiyi Erasmus+ Programının Türkiye’de koordinasyonunu sağlayan Türkiye Ulusal Ajansı’nın web sitesinden alabilirsiniz: http://www.ua.gov.tr/anasayfa

 

Detaylı bilgi için;

  • Erasmus+ Birim Koordinatörü: Öğr. Gör. Dr. Dilara ÜNÜVAR ÜNLÜOĞLU (dilaraunuvarunluoglu@eskisehir.edu.tr)
  • ESTÜ Uluslararası İlişkiler Birimi: https://uib.eskisehir.edu.tr     e-mail: uib@eskisehir.edu.tr