ESTÜ Duyurular

2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılı Türkiye Burslusu Yabancı Uyruklu Öğrencilerin Kayıtları

2023-2024 eğitim-öğretim yılında Türkiye Bursları kapsamında burslandırılması uygun görülen ve üniversitelerimize yerleştirilen yabancı uyruklu öğrencilerin kayıt süreçlerinde dikkate alınması gereken hususlar aşağıda belirtilmiştir.

1. Yurt dışında ve yurt içinde Millî Eğitim Bakanlığı müfredatına tabi olarak eğitim veren kurumlardan mezun olan öğrencilerin lise diplomalarının Türkçe yeterlik belgesi olarak kabul edilecektir.

2. 18.05.2017 tarihli Yükseköğretim Yürütme Kurulu kararı gereğince, Türkiye Bursları kapsamında lisansüstü programlara yerleştirilen öğrencilerden ALES ya da eşdeğer uluslararası akademik yeterlilik belgesi istenmeyecek, Türkçe eğitim veren lisansüstü programlara yerleştirilen öğrencilerin Türkçe bildiklerini belgelendirmeleri halinde ayrıca bir yabancı dil belgesi istenmeden lisansüstü öğrenime doğrudan başlatılacaktır.

3. Türkiye Burslarına kabul edilen öğrencilerden Türkçe yeterliğini belgelendiremeyenlerin Türkçe hazırlık eğitimine tabi tutulması nedeniyle, Türkiye Burslusu yeni öğrencilerin üniversite kayıtları Türkçe hazırlık sınıfı öğrencisi şeklinde yapılacak ve Türkçe eğitim süresince ilgili üniversite tarafından diğer öğrencilerine sağlanan bütün haklardan yararlandırılacak.

4. Türkiye Bursları başvuruları olumlu değerlendirilen adayların tercih ettiği bölüm ve programların talep ettiği belgeleri ve diğer şartları sağlamaları özel bir önem verilmesine rağmen kayıt esnasında talep edilen belgelerden herhangi birine veya birkaçına sahip olmayan öğrencilere rastlanabilmektedir. Bu tür durumlarda (mezuniyet/geçici mezuniyet belgesi hariç), öğrencilerin kayıtları şartlı olarak yapılacak ve sözü edilen öğrencilere bu belgeleri sunmaları için bir sonraki eğitim öğretim yılı başlayana kadar süre verilecektir.

5. Lisansüstü düzeylerde yapılan yerleştirmelerde açık olmayan bölüm bulunması halinde, ilgili enstitü veya ana bilim dalının görüşü alınmak suretiyle, adayın yerleştirme işlemi yapılan ana bilim dalının bilim dallarından birine veya adayın akademik alt yapısına uygun bir ana bilim dalı/bilim dalına kaydı alınacak ve bu şekilde açık olmayan programların bulunması durumunda Başkanlığımız üniversiteler tarafından ivedilikle bilgilendirilecek.

6. Kayıt esnasında klinik uygulaması olan sağlık alanları dışında lisansüstü öğrencilerden denklik belgesi istenmeyecek, lisans öğrencilerinin ise denklik işlemlerinin ülkemize intikalleri sonrasında yapılabilmesi için makul bir süre verilecektir.

Söz konusu öğrencilerin ülkemize intikal süreçleri göz önünde bulundurularak kayıtları 1 Aralık 2023 tarihine kadar yapılabilecektir.